THL tutki: Yläkoulujen sulkeminen ei vaikuttanut koronaviruksen hillitsemiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa on asetettu laajoja sulkutiloja pitkin koronaviruspandemiaa. THL:n tutkimuksen mukaan yläkoulujen sulkemisella ei kuitenkaan ollut vähentävää vaikutusta 13–15-vuotiaiden koronavirusilmaantuvuuteen. Tutkimuksessa ei myöskään havaittu merkittäviä ilmaantuvuuden eroja muissa ikäryhmissä eri rajoitusalueiden välillä.

THL:n ylilääkäri Otto Helven mukaan yläkouluja suljettiin keväällä 2021 yhtä aikaa ravintoloiden sulkemisten kanssa. Sulkutilat koskivat 70 prosenttia väestöä. Oli kuitenkin alueita, joilla koulut jatkoivat normaalisti toimintaansa.

– Epidemiatilanne oli huomattavasti vaikeampi niillä alueilla, joilla yläkoulut siirrettiin etäopetukseen. Nuorten ikäryhmien ilmaantuvuuden suhteellinen muutos oli kuitenkin samankaltainen molemmissa ryhmissä, eikä yläkoulujen sulkemisesta näyttänyt olevan lisähyötyä, sanoo THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi.

Samanlaisia tutkimustuloksia on raportoitu myös Norjasta ja Japanista. Sen sijaan alueiden yleiset rajoitustoimenpiteet vaikuttivat tutkimustulosten valossa koronavirustapausten määrään. Tapaukset vähenivät sekä alueilla, joissa yläkoulut suljettiin, että alueilla, joissa yläkouluja ei suljettu. Tässä kohtaa on hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä on lopullinen hyötysuhde erilaisista rajoitustoimista ja pyhittääkö tarkoitus keinot.