Koronavirukseen sairastuneita vankeja hoidettiin tutulla yrtillä Thaimaassa – odottamattomat tulokset

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Thaimaassa on käytetty rohtokirataa, eli Andrographis paniculata -nimistä kasvia erilaisten tulehdusten ja flunssien hoitoon kautta aikojen. Viime aikoina samaisesta rohdosta on löydetty toimiva apu myös koronavirustaudin oireiden hoitoon.

Suurin osa koronavirukseen sairastuneista saa lieviä oireita. Aiemmin on kerrottu muun muassa runsaan c-vitamiinin ja panadolin auttavan koronavirusoireiden hoidossa. Nyt thaimaalaiset tutkijat ovat testanneet rohtokiratan hoitoa koronavirukseen sairastuneilla vangeilla. Tulosten perusteella 99 prosenttia yrttiä nauttineista parantui.

– Sen ominaisuudet tehoavat kuumeen alentamiseen ja yskään, yksi kokeeseen osallistuneista vangeista kertoi Sky Newsin mukaan.

Testissä hoidettiin yhteensä 69.000 vankia. Vangit nauttivat rohtoa pilleriin puristetussa muodossa. Samaa yrttiä on jo testattu aiemmin pienemmällä vankien ryhmällä ja tällöin kaikki rohtokitaraa nauttineet parantuivat samaan tapaan kuin tavallisesta flunssasta. Yrtti on edullinen ja helppo kasvattaa.

– Tutkimuksen mukaan vihreässä rohtokiratassa on andrografolidi-nimistä ainetta, joka auttaa estämään viruksen leviämistä. Yrtin nauttimisen jälkeen vangeilla oli paremmat keuhkokuvat, vähemmän oireita, tauti oli lievempi ja he tervehtyivät nopeasti normaaliksi. Oireettomat potilaat eivät myöskään saaneet vakavia oireita, vankilalääkäri Chitsanuphong Saublaongiw kertoo.