Kaasuyhtiö varoittaa heliumpallojen vaarasta: ”Ethän matki Aku Ankka -ääntä”

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni on saattanut joskus kokeilla imeä keuhkoihinsa ilmapallon heliumia sen ääntä koomisesti muuttavan vaikutuksen vuoksi. Heliumin hengittämiseen liittyy kuitenkin vaaroja, huomauttaa kaasuyhtiö Linde. Etenkin vanhempia kehotetaan olemaan tarkkana lastensa vappupallojen kanssa.

– Ethän matki Aku Ankka -ääntä, sillä voit tukehtua tähän ”hauskaan” ääniefektiin, Linden turvallisuuspäällikkö Venla Kanko tiedotteessa.

Jos ihminen hengittää pelkkää heliumia, se syrjäyttää ilman keuhkoista ja jää keuhkoihin sisäängenityksen jälkeen. Elimistön hapensaanti vähentyy tai estyy pahimmillaan kokonaan. Heliumkaasun hengittäminen voi johtaa tajuttomuuteen ja vakavimmillaan jopa kuolemaan.

Linden mukaan jo muutama sisäänhengitys voi johtaa tuketumiseen henkilön itse sitä tiedostamatta. Yhtiö kuitenkin muistuttaa, ettei helium ole oikein käytettynä vaarallinen kaasu.