Maksuhäiriömerkintä poistuu jatkossa velanmaksun jälkeen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Maksuhäiriömerkintöjen rekisteröintiä säätelevä luottotietolaki on muuttumassa. Velallisen kannalta merkityksellisin muutos on se, että maksuhäiriömerkinnät alkavat jatkossa poistua luottotietorekisteristä kuukauden kuluttua siitä, kun tieto velan maksamisesta on rekisteröity.

Tämän toivotaan kannustavan velallista hoitamaan asiansa kuntoon eli maksamaan velkansa, vaikka niistä olisi jo syntynyt maksuhäiriömerkintä.Asiakastiedon saamien tietojen mukaan maksuhäiriömerkintöjen poistoa koskevat pykälät astuisivat voimaan tämän vuoden joulukuussa. Silloin luottotietorekisteristä poistetaan sellaiset maksuhäiriömerkinnät, joiden yhteydessä on maksusta kertova lisämerkintä.

Tieto maksuhäiriömerkinnän perusteena olevan saatavan maksamisesta tulisi ensisijaisesti tulla luottotietorekisteriin velkojalta, johon velallisen kannattaa heti olla yhteydessä, kun haluaa keskustella velan maksamisesta. Jos tämä ei ole mahdollista, velallisen kannattaa itse olla asiassaan aktiivinen. Tiedon rekisteröiminen edellyttää riittävää todistetta maksun suorituksesta.