Vielä ehdit saada kesätöitä – 8 vinkkiä hakijalle

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yleisesti ottaen kesätyönhaku kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin, sillä silloin on eniten mahdollisuuksia. Edelleen on kuitenkin hyvät mahdollisuudet saada töitä kesäksi. Duunitorin sisältö- ja viestintäpäällikkö Aino Salonen vinkkaa, mikä auttaa onnistumaan kesätyönhaussa:

– Katsele avoimia paikkoja ennakkoluulottomasti. Kaikenlainen työkokemus on hyödyllistä työelämätaitojen ja tulevaisuuden työnhaun kannalta. Mieti aitoja vahvuuksiasi: missä juuri sinä olet hyvä ja mistä tykkäät. Pohdi, mitkä näistä ominaisuuksista ovat hyödyllisiä kyseisessä kesätyössä, ja kerro töitä hakiessa, miten ne näkyvät käytännössä.

Lue työpaikkailmoitus huolella. Se paljastaa, mikä on tärkeää työnantajalle. Räätälöi aina työhakemus ja CV haettavan paikan mukaan. Pyri kertomaan, mitä työnantajan kannalta hyödyllistä juuri sinä voisit tarjota juuri tälle työpaikalle.

Myös työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolellisesti esimerkiksi miettimällä vastauksia yleisiin työhaastattelukysymyksiin. Kukaan ei oleta, että kesätyöntekijä on valmis paketti. Tärkeintä on avoin ja innokas asenne sekä halu oppia – näitä asioita kannattaa siis tuoda esille.

Huomioi piilotyöpaikat. Monesta työstä ei ilmoiteta julkisesti, joten kannattaa kertoa kaikille tutuille etsiväsi kesätöitä ja olla suoraan yhteydessä kiinnostaviin työnantajiin. Voit myös tehdä julkisen työnhakupostauksen someen. Jos kesätyöpaikkaa ei irtoa, älä lannistu. Moni muu on samassa asemassa. Harkitse itsesi työllistämistä keikkatöillä, kuten ikkunanpesulla tai lastenvahtimisella. Myös vapaaehtoistyö, erilaiset kurssit ja opinnot sekä harrastukset opettavat työelämässäkin olennaisia taitoja ja voivat auttaa työllistymään jatkossa.