Maksuhäiriömerkintä ei poistu automaattisesti velattomana – täytyy pyytää itse

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Maksuhäiriömerkinnät alkavat jatkossa poistua luottotietorekisteristä kuukauden kuluttua siitä, kun tieto velan maksamisesta on rekisteröity. isäksi uudet maksuhäiriömerkinnät eivät enää pidennä vanhojen merkintöjen säilytysaikoja, vaan jokainen merkintä käsitellään itsenäisesti. Muutokset koskevat sekä yksityishenkilöiden että yritysten merkintöjä.

Tavallisesti maksuhäiriömerkinnän saaneen henkilön tai yrityksen pitäisi itse pyytää suoritetun velan merkinnän poistamista. Nyt OK Perintä on päättänyt ensimmäisenä toimijana välittää tiedon maksetuista veloista automaattisesti ja veloituksetta eteenpäin, jotta maksuhäiriömerkinnöistä pääsee eroon ilman erillistä pyyntöä. Tämä auttaa asiakkaan elämää.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon saamista tai vakuutussopimusten solmimista. Aikaisemmin maksuhäiriömerkinnät ovat näkyneet luottotiedoissa vähintään kahden vuoden ajan.

– ­Muutos parantaa yksityishenkilöiden ja yritysten mahdollisuuksia päästä elämässä eteenpäin, kun tilapäiset talousvaikeudet eivät enää jää kummittelemaan luottotietorekisteriin vuosikausiksi, toimitusjohtaja Jennie Ollila OK Perinnästä kertoo.