Kuopioon avattiin uusi lasten ja nuorten syömishäiriöyksikkö – suurin osa potilaista 13–15-vuotiaita

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kuopion yliopistollisen sairaalan uudessa lasten ja nuorten syömishäiriöyksikössä hoidetaan mieltä ja kehoa samanaikaisesti. Hoito on keskitetty yhden ja saman katon alle. Syömishäiriöön sairastuneelle tämä tarkoittaa parempaa mahdollisuutta toipumiseen.

Ennen syömishäiriökeskuksen perustamista laihuushäiriöön sairastunut lapsi tai nuori saattoi saada hoitoa useassa eri paikassa. Lasten- ja nuorisopsykiatrian, lastentautien tai ravitsemuksen aloilla hoidosta vastasivat eri ammattilaiset. Hoidon aloitusta hidastivat esiselvittelyt ja osalla potilaista sairaus ehti edetä pitkälle ennen hoitoon pääsyä.

KYSin Lasten ja nuorten syömishäiriökeskus aloitti toimintansa nykymuodossaan viime syksynä. Alkuun eri toimipisteissä olleet vastaanotot muuttivat saman katon alle yksikön omiin tiloihin helmikuussa. Aliravitsemuksen aiheuttaman fyysisen tilan korjaamiseksi saatetaan tarvita osastohoitoa. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa se tapahtuu nykyään yleensä lasten ja nuorten osastolla aiemman psykiatrisen osaston sijasta.

Syömishäiriökeskuksen hoitotiimiin kuuluu psykiatreja, sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijä, ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti ja lastenendokrinologi. Suurin osa syömishäiriökeskukseen hoitoon tulevista nuorista on 13–15-vuotiaita. Syömishäiriöiden lisääntyminen yhteiskunnassa näkyy myös kasvuna potilasmäärissä.