Sähköpotkulautailun säännöt tunnetaan heikosti: ”On ymmärrettävä, että kyseessä on ajoneuvo”

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sähköpotkulaudat ovat yleistyneet suomalaiskaupunkien kaukuvassa, mutta niihin liittyvät säännöt ovat monilla edelleen hakusessa. Keväällä toteutettuun kyselyyn vastanneista vain 64 prosenttia esimerkiksi tiesi, että sähköpotkulaudalla kuuluu ajaa pääsääntöisesti pyöräilyväylillä.

75 prosenttia, tiesi, että sähköpotkulaudallakin tulee kääntyessä näyttää suuntamerkkiä. Vastaavasti vain 59 prosenttia tiesi, ettei aikuinen saa ajaa laudalla jalkakäytävillä. 77 prosenttia tiesi, ettei laudalla saa kuljettaa matkustajia.

– Kun laitteen ottaa alleen, on ymmärrettävä, että kyseessä on ajoneuvo. Kuten muiden ajoneuvojen kuljettajien, myös sähköpotkulaudalla ajavan on noudatettava liikennesääntöjä, Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen painottaa tiedotteessa.

Kantar TNS oy:n kyselyn noin tuhannesta vastaajasta joka neljäs kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen jalankulkijana sähköpotkulautailijan takia. Pyörällä vaaratilanteeseen kertoo joutuneensa 21 prosenttia vastanneista ja autolla 24 prosenttia. 63 prosenttia vastanneista näkee sähköpotkulaudat kuitenkin hyvänä lisänä liikkumismahdollisuuksiin.

– Kuljetaan oikeilla väylillä eikä ajeta jalkakäytävillä. Otetaan toiset huomioon, noudatetaan valo-opasteita ja liikennemerkkejä ja kuljetaan sellaisella nopeudella, ettei vaaraa aiheuteta itselle tai muille. Luonnollisesti myös päihteettömyys ja kypärän käyttö ovat edellytys turvalliselle liikkumiselle, Pohjonen neuvoo.