Kolmannes nuorista pelkää työelämän olevan liian raskasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Talous ja nuoret TATin teettämässä tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin nuorten odotuksia tulevaisuuden työelämästä. Raportin perusteella nuoret toivovat työelämältä turvallisuutta ja yhdenvertaisuutta ja pelkäävät sen olevan liian kuormittavaa.

Nuorista 32 prosenttia pelkää työelämän olevan liian raskasta, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vastaavassa tutkimuksessa vuonna 2020. Lähes 90 prosenttia nuorista kertoo haluavansa työskennellä ympäristössä, jossa ihmisiä arvostetaan ja kohdellaan yhden vertaisesti. Tärkeimmät tekijät tulevaa alaa valitessa ovat kohtuulliset työajat, turvallinen ja viihtyisä ympäristö sekä hyvät työkaverit ja johtajat.

Kotitausta painaa edelleen voimakkaasti valinnoissa ja nuorista, joiden vanhemmista vähintään toinen on korkeasti koulutettu, 79 prosenttia aikoo hakeutua lukioon. Jos taas vähintään toisella vanhemmista on ammatillinen koulutus, nuorista hakee lukioon 36 prosenttia. Jos vanhemmat odottivat nuorelta akateemisia opintoja, ei yksikään nuori ajatellut korkeimman tutkintonsa olevan ammatillinen.

Kotipaikka vaikuttaa nuoren valintoihin esimerkiksi kesätöiden osalta. Helsingissä ja Uudellamaalla 56 prosenttia kertoi hakevansa kesätöitä, muualla Suomessa noin 70 prosenttia. Taloustutkimus Oy:n toteuttaman tutkimuksen aineisto kerättiin 27. tammikuuta – 8. huhtikuuta 2022.