Kännykän SOS-ominaisuus pelasti naisen – hyökkääjälle 30 vuoden vankeustuomio

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Älypuhelimissa on ominaisuuksia, joista voi olla suurta apua vaarallisissa tilanteissa. Yhdysvaltojen Virginiassa asuva Kelli Worst välttyi raiskaukselta iPhonen SOS-hätätilan avulla joulukuussa 2019. Ystäviensä kanssa juhlimassa ollut Worst oli palaamassa kotiinsa, kun tuntematon mies lähestyi häntä. Mies väitti hukanneensa puhelimensa ja pyysi apua sen löytämisessä.

Worstin epäilys heräsi, kun puhelimen FindMy-ominaisuus ei onnistunut löytämään miehen numeroa. Naisen yrittäessä poistua paikalta mies hyökkäsi hänen kimppuunsa, ja painoi hänet maahan vatsalleen. Worst onnistui kuitenkin kytkemään iPhonen SOS-tilan päälle pitämällä sivunäppäintä ja äänenvoimakkuutta pohjassa ja pyyhkäisemällä ruutua.

Puhelin soitti hätänumeroon, ja hätäkeskuksen työntekijä kuuli kaiken mitä rikospaikalla tapahtui. Poliisin mukaan iPhonen sijaintitiedot olisivat johdattaneet läheiseen hotelliin. Worst kuitenkin puhui hyökkääkälle puhelun aikana läheisestä valtamerestä, minkä ansiosta hätäkeskuksen työntekijä osasi päätellä rikoksen tapahtuneen rannalla. Tekijä pakeni paikalta poliisin saapuessa ja Worst välttyi raiskaukselta.

Apple Insider -sivuston mukaan hyökkääjä tuomittiin teosta 30 vuoden rangaistukseen. Hätätila SOS -ominaisuuden päälle kytkeminen vaihtelee eri puhelinmalleissa. Ominaisuuden aktivoimisen tarkemmat ohjeet löytyvät Applen sivuilta.