Kansallispuisto poistaa roskikset: ”On opeteltava roskatonta retkeilyä”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Hetta-Pallas –reitistä tulee virallisesti roskaton vuonna 2023. Jatkossa tuvilta tai taukopaikoilta ei enää löydy jäteastioita, vaan kaansallispuistossa kannustetaan retkeilijöitä retkeilemään roskattomasti. Mahdolliset roskat voi viedä vaelluksen päätteeksi luontokeskusten ekopisteisiin.

Roskaton retkeily ei ole uusi asia, vaan siitä on puhuttu ja sitä on pyritty edistämään jo vuosikymmeniä. Monissa eteläisen Suomen kansallispuistoissa ei reiteillä eikä tulentekopaikoilla ole jäteastioita, vaan jätteet tuodaan repussa ekopisteisiin. Myös Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa osa matkailukeskusten lähellä olevista kohteista on jo roskattomia.

Roskattoman retkeilyn ansiosta retkikohteiden kaatopaikkajätteet ovat vähentyneet, vaikka kävijämäärät ovat kasvaneet. Jokaisen retkeilijän pienillä toimilla on isoja vaikutuksia. Hyvällä suunnittelulla retkellä syntyvän roskan määrän voi minimoida. Omassa repussa mahdolliset roskat kulkeutuvat pienimmällä kuormituksella pois maastosta. Jätteiden kuljettaminen kuluttaa luontoa ja aiheuttaa päästöjä maailman puhtaimpaan ilmaan.