Suomen ensimmäinen apinarokkotartunta varmistui – potilas on toipumassa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on tiedottanut Suomen ensimmäisen apinarokkotartunnan varmistuneen. Tartunta on todettu miespotilaalla, joka matkusti aiemmin Eurooppaan. Hänen kerrotaan toipuvan tartunnasta kotonaan.

– Suomen ensimmäinen apinarokkotapaus on varmistunut HUSissa. Potilas on toipumassa, HUS kirjoitti Twitteriin.

Apina- ja isorokkovirukset ovat orthopoxviruksia. Potilaalla on rakkuloita ja korkea kuume, mutta muutoin hän voi hyvin. Tartunnan saaneen kanssa läheisessä kontaktissa olleet on jäljitetty ja ohjeistettu tartunnan leviämisen estämiseksi.

Apinarokkoa aiheuttavaa virusta esiintyy pääasiassa Länsi- ja Keski-Afrikassa, ja tartunnat saaneet ihmiset ovat tavallisesti olleet tekemisissä villieläinten kanssa. Taudin tarttuminen ihmisestä toiseen on ollut harvinaista.

Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on todettu muutaman viime viikon aikana useita kymmeniä apinarokkotapauksia. Tartunnat on todettu henkilöillä, jotka eivät ole matkustaneet alueilla, missä apinarokkoa tavallisesti esiintyy. Suurimmassa osassa tapauksista tartuntojen epäillään liittyvän miesten väliseen seksiin. Tarttuakseen ihmisestä toiseen tauti tarvitsee usein hyvin läheisen kontaktin.