Älypuhelimia piinannut Flubot ajettiin alas – Suomen poliisi mukana operaatiossa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen polisi kertoo osallistuneensa kansainväliseen operaatioon, jossa ajettiin alas Flubot-vakoiluohjelma. Android-puhelimissa viakuttanut haittaohjelma levisi aggressiivisesti joulukuussa 2020 lähtien.

EU-maiden poliisiorganisaatioiden yhteenlittymä Europolin koordinoimaan operaatioon osallistuivat Suomen lisäksi Australia, Belgia, Ruotsi, Romania, Irlanti, Unkari, Sveitsi, Yhdysvallat, Hollanti ja Espanja. Varsinaisen alasajon teki Hollannin poliisi toukokuussa.

Tekstiviestitse lähetetyillä linkeillä levitetyn Flubotin avulla verkkorikolliset saivat haltuunsa esimerkiksi salasanoja ja pankkitunnuksia. Suomessa haittaohjelma levisi muun muassa Postin nimissä lähetettyjen kalasteluviestien mukana. Suomi on Espanjan lisäksi maa, jossa Flubot ehti aiheuttaa eniten tuhoja.

Flubotin uhrit ovat kärsineet paitsi taloudellisista vahingoista, myös identiteettivarkauksien seurauksista. Esitutkinta haittaohjelman takana olevien tahojen saattamiseksi rikosvastuuseen on kesken. Suomi tukee tarvittaessa Europolin johtamaa tutkintaa.