Lomakauden varjopuoli – lähisuhdeväkivalta lisääntyy

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kodin ja perheen tulisi olla jokaiselle maailman turvallisin paikka. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole ja juhannuksesta alkava lomakausi saattaa kärjistää tilanteita kotona. Apua lähisuhdeväkivaltaan on saatavilla myös juhannuksena.

Loma-aikana tunnelma kotona voi kiristyä ja turvattomuus lisääntyä. Väkivaltaa kokeneet ja väkivaltaisessa kodissa elävät tarvitsevat useimmiten ammattilaisen apua väkivallasta selviytymiseen. Myös väkivaltaa käyttävät tarvitsevat usein ammattiapua, jotta väkivalta loppuisi. Ensi- ja turvakotien liiton chatit ja turvakodit ovat avoinna läpi kesän.

− Kesällä moni on lomalla ja myös alkoholia käytetään helposti enemmän, mikä voi johtaa tilanteiden kärjistymiseen kotona. Väkivaltaan tulisi hakea apua heti, kun olo on turvaton, oli kyse sitten henkisestä tai fyysisestä väkivallasta. Erityisen tärkeää avun hakeminen on silloin, kun väkivalta on jatkunut kauan tai jos perheessä on lapsia, asiantuntija Riina Karjalainen sanoo.

Ensi- ja turvakotien liiton yhdistykset ylläpitävät 19 turvakotia eri puolilla Suomea. Turvakodit ja väkivallan avopalvelut, mukaan lukien chatit, auttavat vuosittain yli 10 000 ihmistä. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa ympäri vuorokauden. Turvakoti on asiakkaille maksuton.