Oletko nähnyt kuvan ötökkää? Ilmoita tiedot välittömästi viranomaisille

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vantaalta Kuninkaanmäen ja Itä-Hakkilan alueelta löydettiin vuonna 2015 lehtipuita tuhoava kovakuoriainen, aasianrunkojäärä. Hyönteinen leviää kansainvälisessä kaupassa puisen pakkausmateriaalin kuten puulavojen välityksellä. Hävitystoimenpiteiden seurauksena runkojääriä ei ole enää vuoden 2015 jälkeen havaittu alueella.

Koska aasianrunkojäärän toukat voivat elää puussa useamman vuoden ennen aikuistumista, on lehtipuita edelleen syytä tarkkailla Vantaan esiintymäalueella ja myös muissa kohteissa, joissa käsitellään puista pakkausmateriaalia. Aasianrunkojäärä on isokokoinen kovakuoriainen. Sen pituus on 2,5–3,5 senttimetriä. Sen peitinsiivet ovat lakankiiltävät, ja niissä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Jäärän musta-valkoraidalliset tuntosarvet ovat ruumista pidemmät.

Aikuistunut jäärä tekee puihin ulostuloreikiä, jotka ovat pyöreitä ja halkaisijaltaan noin sentin mittaisia. Aikuisia voi nähdä lentämässä kesä–lokakuun aikana. Ilmoita havainnosta Ruokavirastoon: kasvinterveys@ruokavirasto.fi.