Punkkeja liikkeellä luonnossa runsaasti – tilanteen odotetaan vielä pahenevan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Punkkeja eli puutiaisia on liikkeellä Suomen luonnossa runsaasti, varoittaa Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö. Erityisen paljon havaintoja on tehty Etelä-Suomessa ja Oulun seudulla.

Tiedot perustuvat Turun yliopiston ja lääkeyhtiö Pfizerin ylläpitämälle Punkkilive-sivustolle tehtyihin ilmoituksiin. Oulun seudulla punkkihavaintoja tehtiin aikaisemmin keväällä jopa enemmän kuin Turun seudulla. Oulussa valtalajina oli taigapunkki, joka lähtee keväisin liikkeelle etelässä tavattavia puutiaisia aikaisemmin.

Punkkitilanteen odotetaan vain pahenevan loppukesästä ja alkusyksystä maan eteläosissa. Runsain punkkitilanne on Etelä-Suomessa elo-syyskuussa. Oulussa ja muilla taigapunkkialueilla punkkiaktiivisuus hiipuu juhannuksen jälkeen.

Punkkiliveen kirjattiin viime vuonna yhteensä lähes 80 000 punkkihavaintoa. Tämän vuoden kevään ja alkukesän aikana havaintoja on raportoitu jo yli 30 000 kappaletta.