Lomailijan lääkekaappi kuntoon – tässä kattava lista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kesälomalla sattuu ja tapahtuu. Siksipä jokaisen kannattaa kuljettaa mukanaan niin matkoilla kuin mökillä tarvittavia lääkkeitä ensihoidon antamista ja vaivojen hoitamista varten. Lääkekaappiin on syytä varata laastareita, sidostarpeita ja desinfiointiaineita pieniä haavoja varten. Muita kesäapteekin perustarvikkeita ovat aurinkorasva, allergia- ja särkylääkkeet.

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen muistuttaa, että kesämökin lääkekaappi tulee päivittää vuosittain, eikä vanhentuneita tai talven yli säilytettyjä tuotteita ole syytä käyttää. Lääkekaappia tarkistaessa on myös hyvä varmistaa, että sieltä löytyy lapsille ja lemmikkieläimille sopivat lääkkeet. Monesta lääkkeestä on lapsille suunnattu versio, jossa annoskoko on sopiva.

Lomailijan lääkekaapista tulisi löytyä:– Laastarit, sidetarpeet ja desinfiointiaine– Allergialääkkeet eli antihistamiini sekä silmätipat ja nenäsumute– Hydrokortisoni auringonpolttamiin ja hyönteisten pistojen kutinaa lievittämään– Parasetamoli tai tulehduskipulääke (lapsille ja aikuisille omansa)– Kyypakkaus, joka auttaa myös ampiaisenpistoon– Aurinkosuojavoiteita– Ripulilääke, ummetuslääke, närästyslääke– Matkapahoinvointilääkkeet automatkalle/veneilyyn– Maitohappobakteerit vatsavaivoille– Lääkehiili myrkytysten varalle– Kuumemittari– Punkkipihdit sekä pinsetit– Lemmikille punkkipanta/valeluliuos