Älä laske venekäymälän sisältöä veteen – tyhjennyslaitteita jo 30 paikassa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Veneilijöiden käymäläjätteet aiheuttavat pistekuormitusta erityisesti satamissa ja matalissa lahdissa. Virtsa sisältää runsaasti typpeä ja fosforia, ja uloste lisäksi myös bakteereja. Käymäläjätteet tulee puhdistaa imutyhjennyslaitteella.

Veneilijän on tärkeää tiedostaa oma roolinsa vesistöjen rehevöitymisongelmassa ja osata toimia ennaltaehkäisevästi tyhjentämällä veneensä septitankin imutyhjennyslaitteen avulla. Pidä Saaristo Siistinä ry on sijoittanut uuden ponttonimallisen imutyhjennyslaitteen Espoon Käärmesaareen. Laitteeseen mahtuu noin 12 kuutiota veneilijöiden käymäläjätevesiä. Jos tämä määrä käymäläjätevettä päästettäisiin suoraan vesistöön, se voisi tuottaa märkäpainoltaan 6.000 kiloa levää.

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on yhteensä noin 30 imutyhjennyslaitetta Suomen vesistöalueilla. Kaikki imutyhjennyslaitteet ja muut ympäristöä säästävät Roope-palvelut löydät mobiiliystävälliseltä Roope-kartalta: roopekartta.fi. Roope-palveluiden käyttäjien toivotaan olevan yhdistyksen jäseniä, sillä palveluja ylläpidetään muun muassa jäsenmaksuilla.