Kesän lämpöennätys rikki – 32 astetta ylittyi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kesän säässä tapahtui juhannuksen tienoilla melkoinen käännös. Suomeen iski todellinen helleaalto, jonka myötä myös kesän lämpötilannetykset ovat menneet rikki. Maanantai 27. kesäkuuta mitattiin kesän toistaiseksi kuumin lämpötila.

Maanantain korkein lämpötila mitattiin iltapäivästä Espoon Nuuksiossa elohopean kohottua jopa 32,4 asteeseen. Kesän aiempi lämpötilaennätys rikottiin vain päivää aikaisemmin, kun Helsingin Kumpulassa ja Espoon Nuuksiossa oli 31,2 astetta. Uudet ennätykset ovat mahdollisia viikon jatkuessa kuumissa merkeissä.

– Ennusteiden mukaan jopa 33–34 asteen lukemat ovat paikoin mahdollisia. Viikon mittaan tulee kuitenkin myös sade- ja ukkoskuuroja, jotka voivat olla paikallisesti rajuja ja tipauttaa lämpötilaa hetkessä huomattavasti, kertoo meteorologi Jenna Salminen Forecan blogissa.

Suomen mittaushistorian kesäkuun lämpöennätys oli 24. kesäkuuta 1935 Ähtäissä mitattu 33,8 astetta. Viime kesänä kesäkuun korkein lämpötila liippasi läheltä, sillä Parikkalassa mitattiin 22. kesäkuuta 33,6 astetta.