Muista energiatehokkuus kodin viilennyksessä – tässä on asiantuntijan vinkit

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kesän ensimmäiset helteet ovat saapuneet Suomeen. Järkevintä on ehkäistä asuntojen lämpenemistä ennalta avaamalla ikkunat ja ovet yöksi ja sulkemalla kaikki kuumimman päivän ajaksi. Mikäli huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, valitse mahdollisimman energiatehokas laite.

lmalämpöpumppu on tehokkain viilennyslaite kotiin, jos sen asentaminen on mahdollista. Hankinnassa on muistettava, että ilmalämpöpumpun asentamisen voi tehdä vain pätevyyden omaava urakoitsija ja taloyhtiöissä hankinta vaatii taloyhtiön luvan. Maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia.

Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alennakaan sisälämpötilaa. Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta, mutta niiden viilennyskyky on huonekohtaista. Viilennyslaite sopii sinne, minne ilmalämpöpumppua ei voi asentaa.

Käytä laitteita järkevästi ja vain tarvittaessa. Näin säästät sähköä ja rahaa. Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan kymmenistä senteistä muutamaan euroon vuorokaudessa.

Toimi näin:– Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa.– Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.– Huonekohtaiset laitteet: viilennä vain se tila, jossa viilennys on todella tarpeen, esimerkiksi makuuhuone.– Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta.