Tätä korkojen nousu tarkoittaa: Asuntolainan 740 euron lyhennyserä nousi 935 euroon

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Asuntolainojen viitekorot ovat lähteneet nousuun ja moni velallinen miettii, miten korkojen nousu vaikuttaa omaan talouteen. Nordean mukaan asiakkaat ovat kysyneet pankista neuvoa ja tietoa siitä, miten korkojen nousu vaikuttaa omaan asuntolainaan ja miten kasvaviin korkoihin voi varautua.

Asuntolainassa korkojen nousu näkyy viitekorossa, joka voi olla markkinoiden yleinen viitekorko, yleisimmin 12 kuukauden Euribor, tai pankin oma viitekorko. Viitekoron lisäksi asuntolainan kokonaiskorko muodostuu asiakaskohtaisesta marginaalista, joka säilyy samana koko laina-ajan.

Korkojen noustessa kuukausierän ja korkomenojen muutokseen vaikuttaa moni asia, kuten jäljellä olevan lainan määrä, laina-aika ja valittu lyhennystapa. Suuntaa antavia esimerkkejä voi kuitenkin laskea: Kun viitekorko oli nolla, 200 000 euron lainan kuukausilyhennys oli 740 euroa. Kahden prosentin viitekorolla samasta lainasta maksetaan lyhennystä 935 euroa kuukaudessa.

Esimerkissä lainanlyhennykset on laskettu 25 vuoden annuiteettilainalle, jossa jokainen takaisinmaksuerä on alkutilanteessa yhtä suuri, ja jonka marginaali on 0,8.

– Korkojen nousuun voi varautua esimerkiksi säätämällä tai ottamalla lainalleen korkosuojan. Säästöjen avulla omaan talouteen saa liikkumavaraa, vaikka lainanhoitomenot kasvaisivat. Korkosuoja puolestaan määrittelee sen, kuinka suureksi kuukausittaiset maksuerät voivat enimmillään nousta, Kostiainen sanoo.