Asuntolainojen holtittomuus kuriin – kuluihin tulossa tiukka rajaus

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen Finanssivalvonta päätti, että ensi vuoden alusta lähtien kaikkien asuntolainanottajien lainanhoitokulujen tulisi pääsääntöisesti olla enintään 60 prosenttia lainanhakijan nettotuloista. Toisin sanoen isojen asuntolainojen aika on ohi, ellei henkilön varallisuus anna siihen tarpeeksi puskuria. Lainojen maksimi takaisinmaksuaika saa olla enintään 25 vuotta.

Suositukset tulevat voimaan 1. tammikuuta 2023. Suomalaiset ovat eläneet velkarahalla jo pitkään. Nyt on tullut talouden tarkastamisen paikka. Venäjän aloittama sota Ukrainassa on edelleen heikentänyt Suomen ja Euroopan talouden näkymiä ja lisännyt pankkijärjestelmän toimintakykyä koskevaa epävarmuutta.

– Suositus lainanhoitorasituksen ylärajaksi täsmentää aiempia kehotuksia pidättyväisyyteen pitkien ja suurten lainojen myöntämisessä. Kotitalouksien liiallinen velkaantuneisuus ja sen kasvu ovat rakenteellinen riski, jota näköpiirissä oleva yleinen korkotason nousu osaltaan korostaa. Täsmennetyllä suosituksella vastataan myös Euroopan järjestelmäriskikomitean suosituksiin, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen toteaa.