Ylinopeusrajoitin pakolliseksi uusiin autoihin EU:ssa

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaikissa uusien automallien tulee olla jatkossa varustettu mustalla laatikolla ja ylinopeusrajoittimella Euroopan unionissa. Päätöksellä halutaan parantaa liikenneturvaa vähentämällä ylinopeuksia ja helpottamalla onnettomuuksien tutkintaa.

Ylinopeusrajoitin varoittaa ylinopeutta ajavaa kuljettajaa esimerkiksi varoitusäänellä tai ratin värinähälytyksellä. Se kykenee myös hidastamaan nopeutta automaattisesti.

Musta laatikko on laite, joka tallentaa tietoa esimerkiksi auton nopeudesta, moottorin kierroksista ja turvavöiden käytöstä ajon aikana. Laitteen keräämien tietojen on tarkoitus olla ainoastaan viranomaisten saavutettavissa onnettomuustilanteissa.

Molempien varusteiden täytyy löytyä 6. heinäkuuta 2022 jälkeen esitellyistä uusista autoista. Autoblog-sivuston mukaan ylinopeusrajoitin ja musta laatikko tulevat heinäkuussa 2024 pakollisiksi kaikissa uusissa autoissa riippumatta siitä, koska ne on esitelty.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.