Käteisnostoissa tänä vuonna kaksi rajua piikkiä – tässä syyt

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Käteisnostoissa on nähty tänä vuonna hetkellisiä piikkejä, kertoo OP tiedotteessaan. Tilastojen perusteella käteisen käyttö ei kuitenkaan ole merkittävästi kasvanut vuonna 2022.

Käteisnosotoissa nähtiin noin kolmen viikon mittainen kysynnän kasvu heti Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Tuolloin noin neljännes asiakkaista nosti 40-50 prosenttia tavallista suurempia määriä käteistä. Toinen piikki nähtiin Suomen Nato-hakemuksen jättämisen aikoihin tukokuussa, jolloin noin neljännes asiakkaista nosti neljän viikon ajan niin ikään 40-50 prosenttia tavallista enemmän.

OP:n asiakkaista noin 75 prosenttia ei ole kuitenkaan muuttanut juurikaan käteisasiointiaan Ukrainan kriisin vuoksi. Käteisen kysyntä ja käyttö on laskenut voimakkaasti viime vuosina. OP:n asiakkaat nostavat käteistä nyt noin 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017.

– Käteisnostojen määrä on kasvanut tänä vuonna vain vähän, vaikka yleinen epävarmuus on lisääntynyt ja yhteiskunta avautunut koronan jälkeen. Kesäkuukausina käteisnostojen määrät ovat perinteisesti olleet korkeampia, mutta tänä vuonna kesä–elokuussa nostot jäivät jopa muita kuukausia alhaisemmiksi, kertoo OP:n maksamisen palveluista vastaava Katariina Säntti.