Kiina ryhtyi puhdistamaan internetiä – leviääkö toimintamalli muualle?

Digi · Terhi Piiroinen

Moni on huolestuneena huomannut Kiinan tiukan mielipidemallin rantautuneen Suomeen ja muualle länsimaihin ainakin sosiaalisessa mediassa. Kritiikkiä ja toisinajattelijoita pyritään systemaattisesti hiljentämään useilla alustoilla joko moderaattorin tai joukkolynkkauksen ja maalittamisen avulla.

Esimerkiksi Elon Musk on toistuvasti arvostellut Twitterin suorittamaa, mielivaltaista sensuuria ja valeprofiilien avulla tapahtuvaa vaikuttamista. Kiinassa on nyt otettu astetta järeämmät keinot käyttöön. Maa toteuttaa nyt kolme kuukautta kestävän pikasiivouksen paikallisen internetin alustoille. Tarkoituksena on puhdistaa netti kaikista huhuista ja ”vääristä” tiedoista.

Maan kyberturvallisuusvirasto julkisti viime perjantaina suunnitelman, jossa vaaditaan paikallisia teknologiayrityksiä parantamaan kykyään tunnistaa valeuutisten lähde ja rankaisemaan niitä jakavat tilinomistajat varoituksella, kielloilla ja pysyvillä käyttökielloilla. Jos alusta ei saa oikeanlaista toimintaansa tai tietynlaista keskustelua kasaan, voi Peking kieltää sitä hyväksymästä uusia käyttäjiä. Sivusto voidaan myös asettaa julkiseen häpeäpaaluun.

Asiasta uutisoineen The Registerin mukaan syynä toimenpiteelle saattaa olla Kiinan kommunistisen puolueen 20. kansalliskongressi 16. lokakuuta. Tällöin Kiinan presidentti Xi Jinping saa todennäköisesti kolmannen viiden vuoden toimintakauden maan johtajana. Tätä saatetaan pitää ennennäkemätöntä, vaikka asiaa ei uskalletakaan kritisoida julkisesti. Nettisensuurilla varmistetaan, että kongressi tai sen tekemät päätöksen eivät saa julkisesti minkäänlaista kritiikkiä osakseen.

Tämä kuulostaa osittain harmillisen tutulta toimintamallilta jo länsimaisissa yhteisöpalveluissa, jossa tietyn aihealueen keskustelut merkitään valeuutiseksi, salaliittoteoriaksi, foliohattujen tai trollien kommenteiksi vain siksi, etteivät ne mukaile yleistä tiedotuslinjaa tai arvostelevat sitä. Kiina vaatii rekisteröitymistä moniin verkkopalveluihin vahvistetulla henkilöllisyydellä, jotta kansalaisten pisteytys onnistuu myös nettikäyttäytymisen perusteella.