NASA tutkii pian Kuuta suomalaiskeksinnöllä? ”Suorituskyky on vahva”

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvallat on palaamassa lähivuosina Kuuhun, ja maan avaruushallinto Nasan suunnitelmissa on myös taivaankappaleen kartoitus. Nasa on kiinnostunut käyttämään projektissa suomalaista keksintöä. Kyseessä on ympäristöä reaaliajassa kartoittava ja 3D-mallintava laserkeilausreppu.

Kuun kartoittaminen helpottaisi navigoimista ja tutkimusten tekemistä varsinkin sen pimeimmissä kolkissa, mutta Maan kiertolainen on paikannussateliittien ulottumattomissa. Nasan testaama suomalainen reppukeilain edustaa Maamittauslaitoksen mukaan tuoreinta teknologiaa. Sen kehittämisen taustalla on vuosien yhteistyö avaruushallinnon ja Paikkatietokeskus FGI:n välillä.

– Olemme innoissamme, että tieteellisestä tutkimuksesta alkunsa saanut laserkeilausreppu on innostanut niin tiedeyhteisöä kuin kaupallisiakin toimijoita kehittämään innovaatiota eteenpäin ja herättänyt NASAn kiinnostuksen hyödyntää sitä avaruudessa. Olemme osoittaneet, että laserkeilausrepulla voidaan tehdä laadukasta tutkimusta ja sen suorituskyky on vahva, kertoo tutkimusprofessori Antero Kukko Paikkatietokeskus FGI:stä.

Kukko ja Harri Kaartinen kehittelivät ensimmäisen laserkeilausrepun vuosina 2008-2010 luodakseen kevyemmän vaihtoehdon perinteisille raskaille laserkeilauslaitteistoille. Reppukeilain herätti lopulta Nasan kiinnostuksen, mikä johti yhteistyöhön. Tutkijat ovat jo harjoitelleet kannettavan laserkeilaimen käyttöä Kuun tutkimista vastaavissa oloissa Maapallolla.