Näin moni suomalainen viettää liikaa aikaa älylaitteella – lokakuussa älyvapaa päivä

Digi · Terhi Piiroinen

Lähes jokainen ottaa aamulla ensimmäiseksi kännykän käteensä. Sitten he lukevat siitä uutisia aamupalalla. Sen jälkeen ruutua tuijotetaan julkisissa kulkuvälineissä, kahvitauolla, ruokatunnilla, töiden jälkeen ja pahimmassa tapauksessa koko ilta. Skrollataan, kuvataan, kommentoidaan ja ollaan osa somea. Vaarana on, että tosielämä jää elämättä.

DNA tutki älylaitteiden käyttöön liittyviä asenteita, ja peräti 44 prosenttia suomalaisista kokee viettävänsä liikaa aikaa laitteiden äärellä. Älylaitteita saatetaan käyttää peräti viisi tuntia päivässä. Jokainen voi tahollaan pohtia, mitä muuta saisi aikaiseksi tämän viiden tunnin aikana. Moni on havahtunut tosiasiaan ja on tietoisesti vähentänyt älypuhelimen räpläämistä.

Yhä useampi vanhempi viivyttelee kännykän oston kanssa lapsensa kohdalla. Perheeseen saatetaan hankkia kotipuhelin, jota käytetään entisaikojen tyyliin. Ihmiset saattavat kaivaa esille vanhoja nokialaisia, joilla ei välttämättä pysty lähettämään edes tekstiviestejä. Näytön jatkuva selaaminen on kuormittavaa ja syö aikaa pois muusta elämästä. DNA rohkaisee ja kannustaa yhteisiin hetkiin ilman älylaitteita järjestämällä yleisen Älyvapaapäivän sunnuntaina 2. lokakuuta.

– Emme pärjäisi nykyhteiskunnassa ilman toimivia verkkoja, digilaitteita ja digiosaamista. Laitteiden onkin tarkoitus tehdä elämästämme helpompaa ja mutkattomampaa, jotta meillä jäisi aikaa tärkeille asioille – yksin- ja yhdessäololle. Välillä tahtomattamme unohdumme laitteillemme, vaikka toisinaan olisi myös hyvä pysähtyä pohtimaan, mitkä asiat juuri itselle ovat elämässä kaikkein merkityksellisimpiä. Tutkimustuloksista onkin tulkittavissa selkeä tahto vähentää älylaitteilla vietettyä aikaa, toteaa DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.