Parisuhteen lopettaminen on mullistunut – ghostaamisesta tullut arkipäivää

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ennen suhteita solmittiin vasta tapailun ja tarkan harkinnan jälkeen. Ihmisiin tutustuttiin lähinnä kasvotusten ja siten, että toista osapuolta saatettiin kuunnella puhelimessa tuntikausien ajan. Nykyään kommunikointi on muuttunut kasvottomammaksi älypuhelinten takia. Kumppania etsitään netistä ja tuhansien profiilien joukosta.

Onko parisuhde menettänyt arvonsa? Ennen jos homma ei toiminut, pyrittiin seurustelukumppanin kanssa selvittämään asiat siten, että asiassa ei jäänyt kysymyksiä. Kaikista raukkamaisimmat tapaukset panivat jutun poikki siten, että lähtivät viemään roskapussia, eivätkä koskaan tulleet takaisin. Nyt samaa taktiikkaa käyttää lähes kaikki. Tai ainakin niin väitetään, jos uskomme Z-sukupolven edustajia.

Uskottomuussivusto Ashley Madisonin mukaan ainoastaan 24 prosentilla ihmisistä on nykyään munaa panna parisuhde poikki kasvotusten aikuismaiseen tyyliin. Sen sijaan 11 prosenttia tekee sen puhelimessa. Parisuhdeterapeutti Lucy Beresfordin mukaan suurin osa turvautuu nykyään ghostaamiseen.

Ihmiset lopettavat hiljalleen yhteydenpidon tapailukumppaniin ja katoavat heidän elämästään. Ei selityksiä, ei kiusallisia tilanteita. Jätetylle osapuolelle jää vain kasa kysymyksiä, joihin hän ei saa välttämättä koskaan vastauksia.