Parisuhde karilla? Näistä merkeistä tunnistat tulevan eron

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Mikään parisuhde ei ole täydellinen. On kuitenkin merkkejä, jotka kertovat, että suhde ei ole terveellä pohjalla. Terveystalon psykologi ja psykoterapeutti Lotta Heiskanen kertoo, mistä toksisen parisuhteen tunnistaa.

Kaikissa parisuhteissa on hankaluuksia ja vaikeita aikoja: myös onnellisissa suhteissa. Parisuhteen on tunnuttava turvalliselta. Apua voi hakea esimerkiksi parisuhdeterapiasta tai yksilöterapiasta.

– Jotkin asiat voivat olla ohimeneviä ja pari voi ratkoa ongelmat. Ei voi siis yksioikoisesti sanoa, koska pitäisi erota. Annan paljon painoarvoa korjaavalle käytökselle: sille, että molemmilla on halu ottaa vastuuta omasta käytöksestä ja toimia paremmin. Jos molemmilla ei ole tahtoa parantaa suhdetta, antaa se toivoa suhteen jatkon kannalta

Nämä ovat merkkejä, joiden vuoksi parisuhteen jatkoa kannattaa harkita tarkkaan:

1. Ette saa suhteessa tukea toisiltanne. Yhdessä olo ei tunnu hyvältä eikä kumppanisi esimerkiksi kannusta sinua. Sinulla on ehkä kokemus siitä, että et ole kumppanillesi kovin tärkeä.

2. Suhteessa on myrkyllistä kommunikaatiota, jopa henkistä väkivaltaa. Myrkyllinen tai vihamielinen kommunikaatio voi olla kritiikkiä, häpäisemistä tai halveksuntaa. Nimittely, loukkaaminen ja ivaaminen eivät nekään kuulu terveen parisuhteen kanssakäymiseen.

3. Suhteessa on toisen kontrollointia. Kumppanin vuoksi ei kuuluisi joutua rajoittamaan normaalia elämää: siis ystävyys- tai sukulaissuhteita tai omia harrastuksia. Kontrollointi voi kohdistua myös ulkonäköön tai esimerkiksi whats app -viestien lukemiseen.

4. Suhteessa on epärehellisyyttä, esimerkiksi valehtelua tai pettämistä. Et voi luottaa kumppaniisi.

5. Suhteessa on fyysistä väkivaltaa.