Muuttolintu rikkoi ennätyksen – lensi yli 13 500 kilometriä yhtäjaksoisesti

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Muuttolinnut lentävät syksyisin ja keväisin tuhansien kilometrien matkoja maiden ja mantereiden välillä. Yhdysvaltojen Alaskasta Australiaan lentäneen nuoren punakuirin uskotaan rikkoneen taannoin lintujen lentoennätyksen. Yhtäjaksoista lentoa kertyi yli 13 tuhatta kilometriä.

Vasta viiden kuukauden ikäinen punakuiri nousi ilmaan Alaskassa ja laskeutui 11 vuorokautta myöhemmin 13 560 kilometrin päässä Australian Tasmaniassa. Lento sujui ilman välilaskuja. The Guardian -lehden mukaan punakuiri rikkoi suorituksellaan muuttolintujen yhtäjaksoisen lentomatkan pituusennätyksen.

Tutkijat seurasivat linnun matkaa sen selässä olleen 5G-sateliittipaikantimen avulla. Punakuirit kykenevät lentämään yhtäjaksoisesti pitkiä matkoja pysähtymättä syömään välillä. Birdlife Australian asiantuntija Sean Dooleyn mukaan ne pystyvät kutistamaan sisäelimiään saadakseen vartaloonsa enemmän tilaa rasvavaroja varten.

Muuttolintujen edellinen matkaennätys meni rikki viime vuonna. Tuolloin 4BBRW-tunnisteella tunnettu aikuinen punakuiri lensi yhtäjaksoisesti 13 000 kilometriä.