Suomessa on noin 200 000 vulvan alueen kivuista kärsivää naista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Vulvan alueen kivusta kärsiviä naisia on Suomessa jopa 200.000. Ongelmiin liittyvä teemaviikko levittää tietoisuutta ja auttaa ongelmien sanoittamisessa. Vulvodyniaksi kutsutaan kroonista, yli kolme kuukautta kestänyttä vulvan alueen kipua.

Jopa 8–16 prosenttia naisista on kärsinyt elämänsä aikana erilaisista ulkosynnyttimien kiputiloista. Vulvodynia voi vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen ja kehonkuvaan. Kivun kanssa eläminen kuormittaa myös mieltä ja voi näkyä työelämässä ja opinnoissa jaksamisessa.

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää 7.–13. marraskuuta valtakunnallisen tietoisuuden lisäämiseen keskittyvän Vulvodyniaviikon. Teemaviikon aikana keskitytään erityisesti vulvodynian vaikutuksiin elämän eri vaiheissa ja kannustetaan hakeutumaan rohkeasti hoitoon ja puhumaan avoimesti gynekologisesta oireyhtymästä.