Savolaiselle talkkunalle haetaan EU-suojaa

Ruoka · Tim Isokivi

Perinteiselle savolaiselle jauhovalmisteelle haetaan Euroopan unionin suojaa. Haettu nimisuoja koskee Ruokaviraston mukaan termejä ”Savolainen talkkuna” ja ”Savolainen talakkuna”. Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana on ProAgri Itä-Suomi ry.

Hakemus perustuu Savolaisen talkkunan maineeseen perinteisenä savolaisena viljatuotteena, jonka erityispiirteitä ovat tumma väri ja karkea rakenne. Sen pääasiallinen raaka-aine on ohra tai ohran ja kauran sekoitus. Monivaiheinen valmistusprosessi takaa tuotteen hyvän säilyvyyden.

Savolainen talkkuna periytyy jauhoruoista, joita valmistettiin satoja vuosia sitten esimerkiksi erä- ja sotaretkille. Nykyään tyypillisin talkkunasta valmistettava ruoka on Savossa puuro. Talkkunaa tehdään perinteisesti lokakuussa Mikon päivän jälkeen. Nimen rekisteröintiin liittyvät mahdolliset vastaväitteet käsitellään Ruokaviraston toimesta. Nimen rekisteröinnistä päättää Euroopan komissio.