Asiantuntija: ”Sananvapaus takaa paremman mielenterveyden kuin sensuuri”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kliinisenä psykologina työskentelevä Chloe Carmichael peräänkuuluttaa sananvapauden hyötyjä mielenterveydelle. Hänen mukaansa esimerkiksi Twitterin uudet säännöt ovat saaneet osan ihmisistä pelottelemaan sananvapauden nimissä tapahtuvalla kirjoittelulla, josta joku voi pahoittaa mielensä. Carmichaelin mukaan tulisi punnita myös sananvapauden hyviä puolia.

– Kliinisenä psykologina uskon, että sananvapaus ylittää hyvinvoinnin kannalta sensuurin, Chloe Carmichael kirjoittaa New York Postissa.

Hän luettelee kolme syytä. Ensimmäinen on se, että sananvapaus edistää oppimista ja kasvua. Ihminen kehittää ideoita sosiaalisen palautteen perusteella. Sananvapaus helpottaa tätä auttamalla tiedon vaihtoa ja tervettä eroa ihmisten uskomusten ja heidän ydinminänsä välillä. Itsemme kuulemisen lisäksi voi olla hyödyllistä kuunnella muita: Altistuminen erilaisille näkökulmille edesauttaa kasvua ja oppimista.

Toisena tulee turvallisuuden luominen. Sensuuri ei lopeta vihamielisiä näkemyksiä, se ainoastaan vaimentaa ne. Turvallisessa maailmassa tiedostetaan ja jaetaan eri näkökulmat avoimesti. On tärkeää huomata olevansa turvassa, vaikka ei olisikaan kaikkien kanssa samaa mieltä joistakin asioista.

Lisäksi sananvapaus voi vähentää ahdistusta ja masennusta. Kun ihmiselle annetaan avoimesti mahdollisuus sanoittaa ajatuksensa ja tuntemuksensa, lisää se omaa kannattelukykyä ja suhtautumista itseensä. Jos ihmisen on pakko piilottaa merkittäviä osia itsestään, tuntee hän helposti itsensä muista eristäytyneeksi. Avoimen vuoropuhelun sensuroimisen pelko voi heikentää sosiaalista tukea, mikä lisää alttiutta ahdistukselle ja masennukselle.

– Sananvapaus helpottaa tiedonvaihdon edistämistä ja tervettä eroa ihmisten uskomusten ja heidän ydinminänsä välillä.