Etätyöt lisäsivät itsetyydytystä: ”Lievittää stressiä”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Etätyöt antavat ihmisille joustavamman aikataulun elämään. Tämä voi edesauttaa esimerkiksi perhe-elämän ja harrastusten parempaa sovittamista työaikoihin. Jos on siitä onnellisessa asemassa, että saa tehdä töitä yksin kotona, voi etätyöpäivään mahtua myös hekumallinen sessio oman käden kanssa.

Lovehoney toteutti äskettäin tutkimuksen, jonka mukaan amerikkalaiset käyttävät enemmän aikaa itsetyydytykseen etätyön lisääntymisen jälkeen. Peräti 40 prosenttia vastaajista kertoi harrastavansa sitä nykyään aiempaa enemmän, ja nimenomaan etätöiden ansiota.

Neurotieteen asiantuntija Nicole Prausen mukaan työpäivän aikana tapahtunut itsetyydytys voi olla hyödyllistä. Se saattaa parantaa työsuoritusta ja lievittää stressiä. Laukeamiset lisäävät dopamiinin tuotantoa, eli mielihyvähormonia, joka vähentää ahdistusta ja kohottaa mielialaa. Itsetyydytys voi lisäksi vahvistaa lantionpohjaa ja parantaa immuunitoimintaa.

Mikäli työ on joustavaa, ei pieni omaromantiikka tee pahaa kenellekään. Jos olet kuitenkin vastuussa esimerkiksi ydinreaktorin toiminnasta, ei kättä kannata panna housuun kuin vasta työpäivän jälkeen. Lisäksi kannattaa muistaa, että laukeaminen voi väsyttää hetkellisesti.