Nerokas vaihtoehto kemikaalilannotteille: ”Koppakuoriaisten uloste”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kolumbiassa on meneillään projekti, jossa hyödynnetään kovakuoriaisia lannotteiden valmistajina. Hyönteispohjainen tuote tarjoaa maanviljelijöille loistavan vaihtoehdon kemiallisille lannoitteille. Lisäksi ammoniakista ja muista kemikaaleista valmistetut lannoitteet saastuttavat ilmakehää ja vesistöjä.

Kovakuoriaiset elävät biojätteellä. Kun suuria koppakuoriaisten toukkia pannaan biojätteen sekaan, syövät ne ruoantähteen ja niiden uloste on kelpoa lannoitetta. Jälleen apu löytyy luonnosta ja on todistettu, että luonnollista kiertokulkua ei voita mikään. Toukilla kestää noin neljä kuukautta syödä valtava biojätekasa. Tilalle tulee mahtava satsi sitä itseään.

Kovakuoriaisten toukkien uloste on erittäin ravintopitoista. Hyönteislannoitteet voivat auttaa kasveja kasvamaan ja parantamaan niiden terveyttä. Espanjassa kaksi vuotta sitten tehty tutkimus viittaa myös siihen, että kuoriaisten lannalla lannoitetut kasvit kestävät paremmin tuholaisia, The World uutisoi. Tämä johtuu siitä, että hyönteisten ulosteessa on kitiiniä.

Monet hyönteislannan tuottajat toivovat, että heidän ympäristöystävällisten tuotteidensa kysyntä kasvaa tulevina vuosikymmeninä, kun hallitukset yrittävät vähentää hiilidioksidipäästöjä. Sarvikuoriaisia voi käyttää myös lemmikkeinä toukkavaiheen jälkeen ja niillä voi tienata yli sata dollaria kappaleelta.