Pohjois-Amerikkaan junareissulle? Amtrak uudistuu

Matkailu · Terhi Piiroinen

Yhdysvallat on automaa. Siellä kuljetaan autoilla joka paikkaan, eivätkä jalkakäytävät – saati polkupyöräkaistat – ole kuin suurkaupunkien tai pienien keskustojen harvinaista herkkua. Maassa on toimiva julkinen liikenne, mutta eniten liikutaan omalla autolla tai lentokoneilla.

Yhdysvalloissa on laaja rataverkosto, joka ei ole lyönyt itseään läpi suosittuna matkustusmuotona. Ratoja pitkin kuljetetaan kuitenkin rahtia menestyksekkäästi. Junalla matkustaminen muuttuu nyt asteen mukavampaan suuntaan, kun paikallinen valtiollinen rautatietoimija Amtrak aikoo uudistaa kalustoaan. Vanhan ja yli 50-vuotiaan matkustusjunakapasiteetin tilalle tulee uusia, moderneja ja nopeita junia, Washington Post uutisoi.

Amtrak julkaisi tiedot uusista Airo-junistaan, jotka liikennöivät reiteillä eri puolilla maata vuodesta 2026 alkaen. Amtrak aikoo junakaluston lisäksi panostaa reittivalikoimaan, asematoimintaan ja lähijunien parempaan saavutettavuuteen. Ehkäpä tulevaisuudessa Yhdysvalloissa liikutaan myös turistien keskuudessa roadtripien sijaan enemmän railtripejä?