Tutkimus: Yksityiset lääkärit määräävät kalliimpia lääkkeitä

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkimuksen mukaan yksityiset lääkärit määräävät potilaille kalliita lääkkeitä, vaikka edullisempia vaihtoehtoja olisi tarjolla. Verotutkimuksen huippuyksikön tutkimuksessa tarkasteltiin yksityisen ja julkisen sektorin lääkäreiden reseptejä diabeteksen ja korkeaan koleterolin hoitoon.

Yksityisen sektorin lääkärit määräävät diabeteksen ja korkean kolesterolin hoitoon useammin kalliita lääkkeitä edullisempien, hyväksyttyjen lääkevalmisteiden sijaan. Erotus koituu tutkimuksen mukaan suurelta osin yhteiskunnan maksettavaksi. Diabetes ja korkea kolesteroli ovat merkittäviä sairauksia paitsi kansanterveyden, myös hoito- ja lääkekustannusten kannalta.

Apteekkariliitosta kommentoitiin STT:lle apteekkareilla olevan velvollisuus tarjota asiakkaalle saatavilla olevan lääkkeen edullisempaa vaihteohtoa. Kalliimman ja edullisemman version vaihtokelpoisuus selviää lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean neljä kertaa vuodessa päivitettävästä luettelosta.

– Tutkimusnäyttö herättää kysymyksen siitä, valitaanko osalle potilaista lääkitys myös muiden kuin puhtaasti lääketieteellisten tekijöiden perusteella, pohtii professori Kaisa Kotakorpi tiedotteessa.

Tutkimuksen tekivät Elina Jussila ja Kaisa Kotakorpi Tampereen yliopistosta sekä Jouko Verho Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta. Vuonna 2017 määrättyjä reseptejä koskeneen tutkimuksen otos kattoi noin 15  000 lääkäriä sekä 475  000 potilaskäyntiä diabeteksen ja 705  000 potilaskäyntiä kohonneiden kolesteroliarvojen vuoksi.