Tuore tutkimustulos: Roskaruoka lisää etenkin naisten syöpäriskiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uusi tutkimus on paljastanut, että hyvin pitkälle prosessoitujen ruokien syöminen yhdistyy suoraan suurempaan riskiin sairastua syöpään. Erityisesti naiset ovat vaarassa saada munasarja- ja rintasyövän sekä muita syöpätyyppejä enemmän, jos he nauttivat liikaa epäterveellisiä pikaruokia ja herkkuja, kuten sipsejä ja jäätelöä.

Lontoon Imperial Collegen tutkijat analysoivat lähes 200.000 ruokavaliota 40–69-vuotiaiden ihmisten ryhmistä yli kymmenen vuoden ajan. Vaikka tutkimus ei ollut lopullinen todiste siitä, että roskaruoat aiheuttavat syöpää, antaa se lisänäyttöä aiemmille ja samankaltaisille tutkimustuloksille.

– Keskivertobritti kuluttaa yli puolet päivittäisestä energiansaannistaan ultraprosessoitujen elintarvikkeiden kautta. Nämä elintarvikkeet valmistetaan teollisesti tuotetuista ainesosista ja niissä käytetään usein lisäaineita värin, maun, koostumuksen, rakenteen tai säilyvyyden pidentämiseen. Kehomme ei välttämättä reagoi samalla tavalla näihin pitkälle prosessoituihin ainesosiin ja lisäaineisiin, kuten ne tekevät tuoreiden ja ravitsevien ruokien kohdalla. Tämä on huolestuttava suunta, tohtori Kiara Chang kertoo.