Opioidiriippuvuus on räjähtänyt käsiin – tutkijat kehittävät avuksi rokotteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Houstonin yliopiston tutkijat kehittävät uudenlaista rokotetta, joka voi ehkäistä fentanyyliriippuvuutta. Fentanyyli on ensisijainen syy kymmeniin tuhansiin synteettisiin opioideihin liittyviin kuolemantapauksiin. Uutta rokotetta pidetään läpimurtona, jonka odotetaan muuttavan kasvavan epidemien ja siitä kärsivien ihmisten elämän suuntaa.

– Rokotteessa olevat vasta-aineet estävät sen pääsemistä aivoihin, ja jos fentanyyli ei pääse aivoihin, se tarkoittaa, että henkilö ei päihdy. Ilman päihtymistä he eivät ole enää motivoituneita ottamaan fentanyyliä, tohtori Frita Fisher selitti Fox & Friends Weekendissä New York Postin mukaan.

– Ja mikä tärkeintä, fentanyyli ei pysty lamauttamaan hengitystä, eli siksi huumausaine ei myöskään tapa heitä. Juuri hengityksen pysähtyminen aiheuttaa yli 110.000 yliannostuskuolemaa vuodessa Yhdysvalloissa, hän jatkoi.

Yhdysvaltojen terveysviraston mukaan maassa raportoitiin 73.102 synteettisiin opioideihin liittyvää kuolemaa tammikuun 2022 ja elokuun 2022 välisenä aikana. Fentanyylia tarvitaan kaksi milligrammaa, jotta se olisi tappava. Tämä tarkoittaa kymmenesosaa yhden riisinjyvän painosta. Nyt ehdotetaankin, että jokaisen huumeiden käyttäjän tulisi ottaa fentanyylirokote.

– Tämän rokotteen lisäksi meillä on esimerkiksi testipakkauksia, joiden avulla voi itse testata muita pillereitä nähdäkseen, onko niissä fentanyyliä, tohtori Fisher sanoi.