Norppia siirretään Saimaalla ensi kertaa vuosikymmeniin – taustalla hyvä syy

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Saimaalla tehdään kesällä vesistön sisäisiä norppien siirtoja ensi kertaa yli 30 vuoteen. Siirtojen tarkoituksena on turvata norppakannan kasvua ja ylläpitää saimaannorpan perinnöllistä monimuotoisuutta. Asiasta tiedotti luonnonsuojelujärjestö WWF Suomi.

Suunnitelmana on siirtää arviolta viisi saimaannorppaa touko-kesäkuussa Pihlajavedeltä Kolovedelle ja eteläiselle Saimaalle. Siirtojen toteutuksessa ovat WWF:n lisäksi mukana Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot sekä Metsähallituksen lupapalvelut.

Saimaannorppien geneettinen monimuotoisuus on tutkimusten mukaan niukkaa. Nykyinen norppakanta periytyy 1980-luvulta, jolloin saimaannorppia oli vain noin 100 yksilöä. Suojelutoiminnan ansiosta nykyinen kanta on noin 440 norppaa.

Saimaannorpat eivät juuri muuta alueelta toiselle, ja osa nykynorpista on edelleen melko läheistä sukua toisilleen. Viimeksi saimaannorppia siirrettiin vuonna 1992, kun Venla-norppa muutti Haukivedeltä Etelä-Saimaalle. Venla on edelleen elossa ja saanut 30 vuoden aikana jälkeläisiä useassa polvessa.