Torstai muuttui juuri paremmaksi – tänään on virallinen suklaa- ja pizzapäivä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa syödään torstaisin hernekeittoa ja pannukakkua. Hernekeittopäivä juontaa juurensa satojen vuosien päähän. Jos tämä ikiaikainen perinne kyllästyttää, kannattaa katsoa nykyaikaista kalenteria. Tänään nimittäin vietetään virallista suklaapäivää, mutta myös – kuin luojan lahjana – virallista pitsapäivää. Suklaapäivän ajankohta liittyy ensi viikolla vietettävään ystävänpäivään.

Ystävänpäivän alustava viikko on täynnä suloisia juhlapäiviä, joista suklaan suosiminen osuu tänä vuonna sopivasti torstaille. Koska suklaa ei yksin välttämättä riitä pitämään vatsaa kylläisenä, voi sen kylkeen tilata tai valmistaa pizzan. Koska suurin osa trendeistä rantautuu meille Yhdysvalloista, saattaa virallinen pizzapäiväkin tehdä tuloaan enemmän vuosi vuodelta. Rasvaisen ja suolaisen herkun, eli pizzan ikiomaa päivää on vietetty 9. helmikuuta 2000-luvulta asti, mutta itse syötävän historia ulottuu aina tuhat vuotta kauemmas Italian Napoliin.

Ensimmäiset pizzat saapuivat Suomeen 1961, kun italialainen Giovanni Tedesch perusti maan ensimmäisen pizzerian Haminaan. Toisin sanoen lounaalla voi edelleen maistella hernekeittoa ja pannukakkua perinteiseen tyyliin, mutta illalla tilataan pizzaa ja avataan suklaalevy. Mikä ihana torstai! Lisätietoa: Days of the Year