Pihlaja oli muinaissuomalaisten pyhä puu – istuta pihaasi kasvamaan

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pihlajaa on pidetty historian aikana pyhänä puuna, johon liittyy runsaasti kansantarinoita ja uskomuksia. Omassa pihassa kasvavan pihlajan on uskottu tuovan onnea sekä suojelevan salamoilta. Suomalaiset viher- ja puutarha-alan järjestöt ovat valinneet pihlajan vuoden trendikasviksi 2023.

Pihlajan lukuisten lajien ja lajikkeiden joukossa on eri kokoisia ja muotoisia puita ja pensaita, joista löytyy loistavia vaihtoehtoja yhtä hyvin katupuiksi, laajojen viheralueiden puustoksi ja eri kokoisten pihojen, terassien ja parvekkeiden iloksi.

– Pihlaja tarjoaa ihailtavaa ja makuelämyksiä ympäri vuoden. Keväällä sen aromikkaat silmut ilahduttavat mantelisella maullaan. Alkukesästä avautuvat voimakastuoksuiset kukat houkuttelevat lukuisat määrät pölyttäjiä. Oksisto tarjoaa pesäpaikkoja linnuille, ja loppukesällä kypsyvät C-vitamiinipitoiset punaiset, keltaiset tai valkoiset marjat lintujen ja meidän iloksemme. Talvellakin tummat mutkaiset oksat ja marjatertut luovat kauniin kontrastin valkoisessa maisemassa, Viherympäristöliitto ry kertoo.