Kevätpuuhaa koko perheelle – nyt kerätään roskia rannoilta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Pidä Saaristo Siistinä -yhdistys oli vuosina 2011–2013 mukana Itämeren rantojen roskaisuutta kartoittavassa hankkeessa. Tulokset osoittivat Suomen rantojen olevan roskaisimmat kuin mukana olleissa keskisen Itämeren maissa eli Ruotsissa, Virossa ja Latviassa. Kun hankkeen tuloksista tiedotettiin, myös kansalaisten keskuudessa heräsi innostus tehdä voitavansa Suomen rantojen puolesta.

Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoo-ohjelmalla alkoi tänä vuonna 10. toimintavuosi. Näiden vuosien aikana talkoissa on raportoitu jo yli 730.000 kerättyä roskaa pois pilaamasta Suomen vesistöjä. Tänä vuonna tarkoituksena on kerätä kasaan Suomen suurin talkoojengi niin meren kuin järvienkin rannoille.

Rannoilta löytyy eniten tupakantumppeja, muoviroskia, elintarvikepakkauksia ja pahvia. Talkoolaisia pyydetään raportoimaan keräämänsä roskat maksuttomalla Siisti Biitsi -sovelluksella. Raportoinnin avulla saadaan tärkeää tietoa Suomen rantojen roskaisuudesta, minkä avulla pystytään ehkäisemään roskaantumista jo alkumetreillä.