NASA julkaisi taivaallisen auringonlaskun Marsista – heti nettihitiksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasan Curiosity-mönkijä on tutkinut Marsia jo yli 10 vuoden ajan. Ajokin ottamia kuvia julkaistaan aika ajoin verkossa avaruushallinnon toimesta. Nyt viraalina on levinnyt otos, jossa nähdään marsilainen versio maassakin tutusta luonnonilmiöstä.

Curiosity kuvasi 6. helmikuuta auringonlaskun Marsissa. Näkyyn liittyi harvinainen piirre. Kyseessä oli Nasan mukaan ensimmäinen kerta, kun niin kutsuttujen hämäränsäteiden on nähty valaisevan pilviä Marsin yllä yhtä selkeinä.

Kuvassa nähtävät pilviä valaisevat säteet syntyvät auringon ollessa jo horisontin alapuolella. Siitä juontuu ilmiön hämäränsäteitä tarkoittava englanninkielinen nimi crepuscular rays. Viraalina levinnyt kuva on Nasan mukaan koostettu todellisuudessa kymmenistä otoksista, joita on korjailtu jälkikäteen huippukohtien korostamiseksi.