Cheekin ja Nylon Beatin Spofity-sivuille ilmestyi outoja kappaleita – mistä on kyse?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tunnettujen suomalaisartistien Spotify-sivuille on yllättäen ilmestynyt uusia kappaleita. Outoja kappaleita on lisätty suoratoistopalvelussa ainakin räppäri Cheekin ja popduo Nylon Beatin artistisivuille.

Cheekin nimissä Spotifyssä julkaistiin Cow-niminen kappale ja Nylon Beatin nimissä puolestaan Nylon Beat Boogie. Molemmat ovat melko erilaisia kuin ne kappaleet, joita artisteilta on totuttu kuulemaan. Voi melko varmasti sanoa, ettei esimerksi lehmäteemainen instrumentaalikappale ole suomalaisen Cheekin tuotantoa.

Cheek tai Nylon Beat eivät ole toistaiseksi kommentoineet erikoista tapausta julkisuudessa. Yhteistä artisteilla on ainakin se, etteivät he ole julkaisseet uutta musiikkia vuosikausiin. Nylon Beatin tapauksessa kyseessä ei ollut edes ensimmäinen kerta, kun duon nimissä julkaistaan jonkun muun kappaleita.

On periaatteessa mahdollista, että kyseessä olisi puhdas vahinko. Samoilla nimillä esiintyvien artistien kappaleiden meneminen sekaisin ei ole harvinaista Spotifyssä. Tässä tapauksessa kappaleet kuitenkin ilmestyivät Cheekin ja Nylon Beatin Spotify-sivuille epäilyttävästi samoihin aikoihin torstain ja perjantain välisenä yönä.

Spotifyn ongelmana ovat jo pitkään olleet niin sanotut valeartistit tai haamuartistit. Ne julkaisevat tyypillisesti minimalistisia tai jopa pelkkää hiljaisuutta sisältäviä kappaleita, jotka sujautetaan sujautetaan valmiille soittolistoille rojaltien toivossa. Valekappaleiden julkaiseminen todellisten artistien nimissä olisi kuitenkin uudempi ilmiö.