Suomalaiset matkustavat Viroon halpatuotteiden vuoksi – rahat pois Suomesta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset olivat Eurostatin mukaan ennen koronapandemiaa EU:n innokkaimpia ulkomaille matkailijoita. Suomalaiset käyttivät viime vuonna rahaa Viron matkoillaan noin 431 miljoonaa euroa. Yli 60 prosenttia suomalaista toi Virosta tai laivoilta alkoholia.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK selvitti laajalla kyselytutkimuksella suomalaisten laivamatkailijoiden rahankäyttöä sekä laivoilla että Virossa. Yli 46 prosenttia Viroon matkustavista suomalaisista ostaa makeisia ja 26 prosenttia tupakkaa. Seuraavaksi suosituimmat tuotteet alkoholin lisäksi olivat kosmetiikka, aikuisten vaatteet ja elintarvikkeet. Lääkkeitä toi kahdeksan prosenttia ja optikkotuotteita prosenttia suomalaisista. Suomessa on EU:n korkein alkoholijuomien verotus ja matkailualalla uskotaan, että se kannustaa laivamatkailuun kotimaanmatkailun sijaan.

– Verotuksen painopisteen siirtämisestä työn verotuksesta kulutuksen suuntaan on tullut poliittinen slogan. Suomen ansiotulojen verotus on eittämättä jo keskituloisesta lähtien kansainvälisesti erittäin korkealla tasolla, mutta niin ovat myös kulutusverot. OECD:n mukaan Suomen kulutusverot ovat OECD-maiden kolmanneksi korkeimmat suhteessa bruttokansantuotteeseen. Uuden hallituksen tulee pidättyä kulutusverojen nostamisesta. Niiden nostaminen lisäisi laivamatkailua Viroon ja Ruotsiin kotimaanmatkailun kustannuksella. Se vähentäisi valtion verotuloja entisestään, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.