Nyt tuli vakava varoitus – älä lataa puhelintasi julkisilla latausasemilla

Digi · Tim Isokivi

Julkisia latauspisteitä löytyy niin Suomesta kuin maailmaltakin. Vaikka latauspisteet voivat olla pelastus puhelimen akun huvetessa, voi niihin liittyä myös riskinsä. Asiasta on Yhdysvalloissa varoittanut liittovaltion poliisi FBI.

FBI on kehottanut välttämään ilmaisia julkisia latauspisteitä lentoasemilla, hotelleissa ja kauppakeskuksissa. Viranomaisten mukaan rikolliset ovat keksineet keinoja käyttää julkisia USB-latauspaikkoja levittääkseen älylaitteisiin haitta- ja vakoiluohjelmia. Älylaitteiden omistajia kehotetaan kantamaan mukanaan omaa laturia ja lataamaan ne suoraan pistorasiasta.

FBI jakoi tiedotteen Twitter-tilillään, mutta yleinen ohjeistus löytyy myös viranomaisten verkkosivuilta. Asiasta varoitti myös Yhdyvaltojen telehallintovirasto FCC.

– Rikolliset voivat joissain tapauksissa jättää tahallaan USB-johtoja latauspaikkoihin. On myös ollut tapauksia, joissa saastuneita latausjohtoja on annettu mainoslahjoina, FCC varoitti.