Näin savustat turvallisesti – itse viritetyt kylmäsavustimet aiheuttaneet tulipaloja

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Itse viritetyt kylmäsavustimet ovat aiheuttaneet jälleen tulipaloja. Ilmiöstä varoitettiin ensimmäisen kerran jokunen vuosi sitten. Asiantuntijat varoittavat noudattamassa verkossa liikkuvia vinkkejä, sillä vanhan kodinkoneen käyttäminen savustamiseen voi olla hyvin vaarallista.

– Me suomalaiset olemme viime vuosina innostuneet uudelle tavalla ruoanlaitosta, ja moni on erikoistunut esimerkiksi savustamiseen, grillaamiseen, leipomiseen tai pienoluisiin. Savustamisen uudet muodot ovat osa tätä laajempaa trendiä, kun tietoa, vinkkejä ja laitteitakin on aiempaa enemmän saatavilla. On kuitenkin hyvä tunnistaa erilaisiin kokeiluihin liittyvät riskit. Vaikka näissä savustinpaloissa ei puhuta kovin suurista määristä, jokainen palo voisi olla estettävissä, sanoo projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Savusta turvallisesti – vinkit vahinkojen välttämiseen:– Käytä savustuslaitteita ja kodinkoneita niiden suositusten ja käyttötarkoituksen mukaan.– Pidä savustin aina palamattomalla alustalla ja riittävän etäällä (vähintään 4 metriä) rakennuksista ja palavasta materiaalista.– Savusta vain valvotuissa olosuhteissa. Älä jätä savustinta yksin yöaikaan tai muutenkaan pitkäksi aikaa.– Varaa alkusammutusvälineet lähelle. Ison laitteen alkusammutukseen ei riitä sammutuspeite, vaan käsillä pitäisi olla käsisammutin, kuten jauhe- tai vaahtosammutin.– Huolla laitteita aika-ajoin. Poista savustimeen kertynyt noki ja rasva.