Euroviisufanit haluavat lopun ammattiradeille – tuhannet allekirjoittaneet adressin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Euroviisut 2023 voitti Ruotsia edustanut Loreen. Monien mielestä illan todellinen voittaja oli kuitenkin hopeasijalle päätynyt Suomen edustaja Käärijä, joka oli yleisöäänestyksen ylivoimainen kuningas. Tapaus on herättänyt niin Suomessa kuin ulkomaillakin keskustelua viisujen ammattiraadin merkityksestä ja vääristävästä roolista.

Ammattiraateihin kyllästyneet viisufanit ovat aloittaneet kansalaisadressin Change.org-palvelussa. Kansalaisaloitteessa vaaditaan ammattiraatien poistamista Euroviisuista. Aloite keräsi lyhyen ajan sisällä tuhansia allekirjoituksia.

– Tämä tapaus osoitti kuinka kiireellisesti Euroviisujen äänestysjärjestelmää täytyy muuttaa, jotta tulokset heijastaisivat tarkemmin yleisön todellista mielipidettä. Uskomme, että kansan äänen pitäisi painaa ensisijaisesti rakastetun tapahtuman ansaitun voittajan valinnassa, kansalaisadressissa kuvaillaan.

Kansalaisaloitteen perustajat ehdottivat myös vaihtoehtoista muutosta voittajan valintaan. Siinä ammattiraadeista ei luovuttaisi, mutta yleisöäänet vaikuttaisivat 75-prosenttisesti voittajan valintaan. Lisäksi kilpailuun ja voittajan valintaan kaivataan enemmän läpinäkyvyyttä.