Asiantuntija: Sulje kännykkäsi kerran päivässä – tässä hyvä syy

Digi · Tim Isokivi

Moni älypuhelimen omistaja kytkee laitteen kokonaan pois päältä vapaaehtoisesti vain harvoin. On kuitenkin olemassa erittäin hyvä syy sille, miksi puhelin kannattaa sulkea tasaisin väliajoin.

Australian pääministeri Anthony Albanese neuvoi maan asukkaita käynnistämään älypuhelimen uudelleen kerran päivässä. Syy ei liity esimerkiksi ruutuaikaan vaan kyberturvallisuuteen. Sillä voi torjua haittaohjelmien vaaroja.

– Meillä kaikilla on velvollisuutemme. Yksinkertaisia asioita, kuten se, että sulkee puhelimen joka ilta viideksi minuutiksi. Neuvon tekemään niin 24 tunnin välein esimerkiksi hampaiden harjaamisen ajaksi, Albanese kuvaili The Guardian -lehden mukaan.

Uudelleenkäynnistys sulkee laitteessa käynnissä olevat mahdolliset haittaohjelmat, jotka voivat kerätä salaa käyttäjän tietoja. Sydneyn yliopistossa työskentelevän tietoturva-aasintuntija Priyadarsi Nandan mukaan moni ei edes tiedä, kuinka paljon älypuhelimessa on jatkuvasti päällä erilaisia sovelluksia.

– Puhelimen uudelleenkäynnistys ei ehkä suojele kaikilta uhilta, mutta se voi hankaloittaa hakkereiden puuhia, Nanda totesi.

Puhelimien haittaohjelmat voivat esimerkiksi varastaa salasanoja, seurata käyttäjän liikkeitä ja jopa kuunnella keskusteluja. Yksi tärkeimmistä keinoista huolehtia cyberhygieniasta on varoa, mitä sovelluksia laitteeseen lataa.